Herinrichting Marktplein: hoe betrekken we inwoners?

“Als je snel wil gaan, ga dan alleen. Als je ver wil gaan, ga dan samen.”

Het Marktplein, dat één van de centrale punten in je gemeente vormt, heraanleggen? Dan mag je als bestuur niet over één nacht ijs gaan. Vind je het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners (meer dan) tevreden zijn over het nieuwe Marktplein dan betrek je hen best vanaf het begin bij het ontwerp, nog voor er iets op tafel ligt.

Met de intentie van de gemeente Neerpelt om inwoners te laten deelnemen aan het beleid van de gemeente was het evident dat het gemeentebestuur voor de heraanleg van het Marktplein een participatietraject opstartte met publieksmomenten waarop inwoners en andere belanghebbenden betrokken worden bij het ontwerp. Op de vraag van de gemeente wie er graag mee wil nadenken over de herinrichting van het Marktplein kregen we een 25-tal reacties.

Het bestuur wilde op het vlak van participatie nog een stapje hoger zetten door een kleine kerngroep van buurtbewoners, handelaars en marktkramers samen te brengen om na te denken over de ‘procesarchitectuur’. Een moeilijk woord waarmee de tijdslijn en methoden van het participatietraject bedoeld worden. Met andere woorden: inwoners hebben ook mee nagedacht over wie we allemaal zeker moeten betrekken bij het participatietraject en de manier waarop dit gebeurt.

Hoe werd de kerngroep samengesteld? Inwoners die als eerste lieten weten dat ze mee wilden nadenken werden persoonlijk aangesproken met de vraag of ze zich nog verder wilden engageren en ook wilden deelnemen aan de kerngroep. De kerngroep werd verder aangevuld met enkele vertegenwoordigers vanuit het bestuur en de gemeentediensten.

De kerngroep ging midden april een eerste keer aan de slag. Ze dachten na over wat de doelstelling kan zijn, wie zeker moet betrokken worden en hoe de procesarchitectuur er kan uit zien. Een stappenplan dat je ook in de brochure ‘Participatie. Hoe? Zo?’ kan terugvinden.

“Vernieuwend en benieuwd naar het verloop van het proces.”

Een feedbackrondje bij de deelnemers op het einde van de avond kwam uit op woorden als ‘stevig’, ‘sterk’, ‘vernieuwend’. Het werd een intense avond met veel inbreng van alle deelnemers.

“Gestructureerde, plezierige vergadering met een geïnteresseerde groep.”

Wil je graag meer weten over onze aanpak op deze avond, dan kan je hier terecht voor het draaiboek van de workshop.

 

De eerste stappen zijn gezet…

De lente en zomer zullen het kader vormen van bevragingen van en een interactieve sessie met de inwoners, overlegmomenten met adviesraden en tekenwedstrijden voor kinderen, naast uiteraard het verschaffen van de nodige praktische informatie. In het najaar wil het gemeentebestuur een eerste ontwerp aan de inwoners kunnen voorleggen. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s