Neerpelt bezwijkt: Hentenaren beslissen zelf over verdeling budget

De gemeente Neerpelt gaat voluit voor participatie en biedt zo steeds meer mogelijkheden aan de inwoners om hun eigen idee vorm te geven en beslissingen te nemen. Op die manier zetten we samen met de inwoners steeds meer stappen naar ‘actieve deelname’.

Bij de start van de voorbereidingen voor ‘Neerpelt bezwijkt voor het Herent’, dat plaatsvindt in 2017, koos het gemeentebestuur ervoor de verdeling van het budget over de verschillende activiteiten aan de Hentenaren over te laten. In 2017 is er 22.500 euro beschikbaar om activiteiten en projecten te realiseren. Samen met een klein groepje Hentenaren wordt binnen een werkgroep ‘budget’ bovendien nagedacht over de manier waarop het budget verdeeld kan worden.

Vijf Hentenaren reageerden op de uitnodiging van het gemeentebestuur om te zetelen in deze werkgroep. Al snel werd hen duidelijk dat zoveel mogelijk belanghebbenden op een zo eerlijk mogelijke manier betrekken bij de verdeling geen gemakkelijke opdracht is en wel wat denkwerk vergt.

In een eerste bijeenkomst werd eerst een mogelijk tijdsverloop besproken met onder meer data voor deadlines van indiening van ideeën en aanvragen voor budget. Nadien volgde een korte brainstorm voor verschillende manieren om het budget te verdelen. Enkele ideeën die naar voren kwamen: stembiljetten verdelen onder de Hentenaren, stemmen op een publieke bijeenkomst, online laten stemmen, …

De werkgroep ‘budget’ koos tijdens een tweede bijeenkomst voor de formule van het samenbrengen van een vertegenwoordiging van alle projecten (max. twee personen/project) die in consensus beslissen hoeveel financiële ondersteuning elk project ontvangt.

In de zomer van 2016 volgt nog een promotiecampagne van de verschillende ‘Neerpelt bezwijkt’-projecten. Eind augustus moet elk project een definitieve budgetaanvraag hebben ingediend. De bijeenkomst waarop een vertegenwoordiging van alle projecten het budget definitief verdeelt is gepland op donderdag 22 september.

Daarna kunnen we reikhalzend uitkijken naar de concrete uitwerking van volgende ideeën: 90 jaar KLJ, AmuseHent, Belevenispad voor kinderen en rolstoelpad, Hentse Fiste, Kolisbostocht, Muurschildering pleintje Bettebos, Pleintje Kolis, Winterland.

De Hentenaren heten iedereen nu alvast welkom op de gemeentelijke nieuwjaarsborrel die plaatsvindt op zondag 8 januari 2017. Noteer het zeker in je agenda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s