ParticiLeren tijdens het eerste Marktcafé

Afgelopen vrijdag organiseerden we ons eerste Marktcafé waarin we de resultaten van het behoeftenonderzoek i.v.m. het nieuwe Marktplein presenteerden. Achteraf gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over deze resultaten en brainstormden ze over mogelijke antwoorden op de verschillende behoeften die uit het onderzoek naar boven kwamen. De avond werd al tekenend in een verslag verwerkt door Els Vrints .

160708 Marktcafé (21)_e.jpg

Marktcafé

We mochten vrijdag een 70-tal inwoners en bezoekers van Neerpelt verwelkomen. Een mooie aanvulling op de 570 mensen die de vragenlijst invulden en de kleine 100 bierviltjes met ideeën die via de horeca in de Kerkstraat binnen kwamen.

Een 600-tal mensen die meedenken over het nieuwe Marktplein zorgt ook voor een grote verscheidenheid in antwoorden die niet eenduidig naar één beeld van het toekomstige Marktplein leiden. Daarom vroegen we de deelnemers van het Marktcafé om na de presentatie van de resultaten van het behoeftenonderzoek mee na te denken over mogelijke antwoorden op de verschillende behoeften die uit het onderzoek naar boven kwamen. De deelnemers gingen enthousiast op zoek naar oplossingen tijdens een turbobrainstorm. Ondanks dat niet alle deelnemers eerdere ervaring hadden met brainstormen merkten we dat, na enkele minuten ideeën bedenken, steeds meer deelnemers de smaak te pakken kregen. Zo kwamen we op het einde van de avond tot een mooie lijst van ideeën, oplossingen en antwoorden op de verschillende behoeften en noden van de inwoners voor het nieuwe Marktplein.

160708-marktcafe-38

Het Marktcafé had verschillende doelstellingen. Inhoudelijke doelstellingen zoals mensen informeren over de herinrichting van het Marktplein en over de resultaten van het onderzoek werden gecombineerd met meer procesmatige doelstellingen zoals inwoners mee laten ervaren dat er een grote verscheidenheid van ideeën en meningen zijn over het toekomstige Marktplein en hoe complex het verenigen van de verschillende wensen is. In een debriefing met de tafelbegeleiders na afloop van het Marktcafé kwam naar boven dat deze doelstellingen zeker behaald werden. Deelnemers lieten meermaals horen dat ze beseffen dat er evenveel meningen als mensen zijn en dat het geen gemakkelijke opdracht is om te komen tot een plein waar iedereen zich zoveel mogelijk in kan vinden.

 

Vervolg van het participatietraject

De combinatie van 570 ingevulde enquêtes, bierviltjes en de ideeën die we op het Marktcafé verzameld hebben, vormt een ruime, stevige en tegelijkertijd verscheiden basis van gegevens en meningen als input voor de ontwerper van het Marktplein.

Tot midden augustus loopt er een open offerteaanvraag voor studiebureaus die het Marktplein willen ontwerpen. Begin september zullen de kerngroep en de aangeduide ontwerper overleggen om samen de opdracht voor de ontwerper zo concreet mogelijk te maken. Op donderdag 27 oktober organiseren we ons tweede Marktcafé waarin we met inwoners en bezoekers in gesprek gaan over de eerste ontwerpen. Wil je er dan ook bij zijn? Bezorg ons je gegevens via een mailtje participatie@neerpelt.be of een telefoontje naar 011 79 02 13.

 

Documenten

Wil je weten hoe we het behoeftenonderzoek hebben aangepakt? Neem dan een kijkje bij het postkaartje dat we een 2000-tal Neerpeltenaren bezorgden om hen uit te nodigen deel te nemen aan het onderzoek en de vragenlijst.

Ben je benieuwd naar de resultaten van het onderzoek, bekijk de presentatie van de resultaten van het behoeftenonderzoek.

Het bierviltje dat we in de weken voor het Marktcafé via de horecagelegenheden in de Kerkstraat verspreidden.

Heel wat dingen die op het Marktcafé besproken werden, werden ‘live’ verwerkt tot een visueel verslag.

Ben je benieuwd naar hoe we het Marktcafé in detail hebben aangepakt? Neem een kijkje in het draaiboek van het Marktcafé.

Heb je vragen? Stel ze gerust via participatie@neerpelt.be of 011 79 02 13 en vraag naar Greet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s