Marktcafé 2.0: feedback geven op het eerste ontwerp van het nieuwe Marktplein

Op donderdag 27 oktober mochten we een 80-tal mensen in de patio van het gemeentehuis verwelkomen op het tweede Marktcafé. Op woensdag 19 oktober kwamen een 25-tal leden van de gemeentelijke raden ook al samen in een pré-Marktcafé.

161027_mc57072_marktcafe

Onder de deelnemers van deze workshops onder meer bewoners van het Marktplein zelf, het centrum van onze gemeente of één van de andere gehuchten; handelaars uit de nabije omgeving van het Marktplein; eigenaars van panden op het Marktplein; gemeenteraadsleden; leden van de gemeentelijke adviesraden; en marktkramers. De jongste deelnemer een twintiger, de oudste deelnemer met een 60-tal lentes meer op de teller.

Tijdens de twee workshops werd verder gewerkt op de belangrijkste behoeften die uit de resultaten van de enquête naar boven kwamen. Na de presentatie van een ontwerpschets van het Marktplein door studiebureau Arcadis, gingen de deelnemers in kleinere groepjes aan de slag. Ze konden eerst aangeven in welke mate de ontwerpschets voldeed aan de belangrijkste behoeften uit de enquête. Vervolgens gaven ze concreet feedback over welke elementen van het ontwerp ze wilden behouden, welke elementen ze liever niet terug zagen en wat ze nog misten in het ontwerp.

161027_mc57131_marktcafe

De reacties die we ontvingen werden zorgvuldig genoteerd, samengebracht in één bestand en vervolgens aan studiebureau Arcadis overgemaakt. Zij nemen eerst de tijd voor enkele haalbaarheidsstudies, onderzoeken en berekeningen. Daarna werkt Arcadis een aangepast ontwerp uit.

 

Vervolg van het traject

De opdracht van de kerngroep wat betreft het uittekenen van de procesarchitectuur is afgerond (lees meer over de kerngroep in een eerdere blogpost). We willen de kerngroep daarom omvormen tot een antennegroep waarvan de leden mee de voelsprieten kunnen zijn in de volgende fase. Meer bepaald: we willen aan de antennegroep nog tweemaal aanpassingen aan het ontwerp voorleggen. Daarna willen we de antennegroep graag inschakelen om aan te geven wanneer de leden van deze groep bijvoorbeeld bezorgdheid merken bij de bewoners en handelaars van het Marktplein en omgeving, bijvoorbeeld tijdens de werken. Als ‘antenne’ kunnen zij signalen oppikken in hun omgeving en aan de gemeente doorsturen. Zo kan de gemeente beter ‘de vinger aan de pols’ houden en indien nodig een bewonersvergadering inleggen.

 

Documenten

We nodigden een 1000-tal bewoners en handelaars van het Marktplein en andere Neerpeltenaren uit voor het tweede Marktcafé, via dit postkaartje. Ook andere geïnteresseerden waren welkom.

Ben je benieuwd naar hoe we het Marktcafé in detail hebben aangepakt? Neem een kijkje in het draaiboek en de templates van de twee werkvormen die we toepasten.

De feedback die we verzamelden tijdens de workshop met de gemeentelijke raden en het Marktcafé werd samengebracht in dit document.

Heb je vragen? Stel ze gerust via participatie@neerpelt.be of 011 79 02 13 en vraag naar Greet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s