Cocreatiemoment Zandstraat: geen woorden, maar daden

Op woensdag 19 april organiseerde de gemeente Neerpelt i.s.m. Mobiel21 een participatieworkshop waarin Neerpeltenaren en andere belanghebbenden mee konden nadenken over hoe de Zandstraat kan evolueren naar een straat met minder doorgaand verkeer en meer fietsers.

Na een inleiding en een korte vorming over het mobiliteitsplan van de gemeente Neerpelt en het concept van de Fietsstraat werd in vier kleinere groepen overgegaan tot actie. Deelnemers aan de workshop konden kiezen tussen vier mogelijkheden:

  • het concept van de Fietsstraat toepassen;
  • werken met snelheidsremmende elementen zoals verkeersdrempels en wegversmallingen;
  • werken met uitwijkstroken en een vrijliggend fietspad;
  • een ‘freewheel’ tafel waar een combinatie van scenario’s kon gemaakt worden.

170419 Cocreatiemoment Zandstraat (33)

 

‘Geen woorden, maar daden’

Om het uitwisselen van ideeën in de vier groepen zo concreet en zichtbaar mogelijk te maken werd een ‘verkeerslabo’ gecreëerd met een grote print van een luchtfoto van de Zandstraat. Elke groep beschikte over ‘verkeerselementen’ zoals afbeeldingen van verkeersdrempels, wegversmallingen, verkeersborden, voetgangers, fietsers, auto’s, … om een eigen scenario uit te beelden. Met deze werkwijze konden de deelnemers hun voorstel voor de Zandstraat van de toekomst ‘in scène zetten’ en op basis hiervan verder met elkaar in overleg gaan. Ook de presentatie van de definitieve voorstellen aan de andere groepen werd door deze visuele uitwerking heel concreet.

170419 Cocreatiemoment Zandstraat (40).JPG

170419 Cocreatiemoment Zandstraat (49)

 

Vervolg participatietraject

De ‘oogst’ van de avond, de verschillende voorstellen voor een toekomstig scenario voor de Zandstraat, worden meegenomen naar een overleg van de kerngroep (zie ook het eerder bericht over dit participatietraject). De kerngroep zal de verschillende scenario’s beoordelen op acht criteria zoals ‘minder doorgaand verkeer’, ‘meer (ruimte voor) fietsers’ en ‘snelheid remmen’.

Vanuit deze beoordeling zal een voorstel geformuleerd worden en voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. Vervolgens zal een studiebureau aangeduid worden om het scenario technisch uit te werken. Daarna volgt de realisatie op het terrein zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s